10 мита за мултиимператора на прехода  -->Преди 20 години камбанен

...
 10 мита за мултиимператора на прехода  -->Преди 20 години камбанен
Коментари Харесай

20 г. след смъртта на Илия Павлов: Жив ли е?

 
10 мита за мултиимператора на прехода
 
-->
Преди 20 години камбанен звън огласи цяла София, а църквата " Св. Неделя " се препълни от хора в черно, редящи се на километрични опашки, с цел да се сбогуват с разстреляния седмица по рано най-влиятелен човек по това време - мултиимператорът Илия Павлов. В края на деня шумът на хеликоптер единствено подсети, че тялото на Павлов пътува към обичаното му място приживе - Арбанаси.

Днес като че ли този човек не е съществувал. А от компанията, която наброяваше над 15 000 чиновници, дружно още със стотици хиляди, намерили топла работа по администрациите, като че ли е останал единствено един мултак - Вежди Рашидов. Припомнят му го услужливо всякога, когато решат да го нападат. Как се промени страната след гибелта на Павлов и скъса ли олигархичния гущер опашката си, са носталгични приказки, които могат да се чуят единствено от динозаврите на прехода в ранните часове на оределите им запои в софийските кръчми. А мистерията с милиардите и убийството на Илия Павлов продължава да витае към този момент 20 години

" Човек се ражда и умира не по своя воля. В останалото време животът си е мой и никой не може да ме поставя или маха ", обичаше да споделя Илия Палвов. Независимо че живееше съгласно личните си правила, снайперист прекъсва стремежа му като го разстреля от 60 метра с един патрон в сърцето на мястото, където би трябвало Павлов е най-сигурен - на входа на империята му на бул. " Г. М. Димитров " в София.

Убиецът и поръчителят по този начин и не бяха открити. Години наред криминалисти се оправдаваха, че имал доста ползи и доста врагове, а 4 години след гибелта му стопираха делото за убийството. Най-различни са версиите, а една от тях е обвързвана с именит снайперист, умишлен за убиец освен на Павлов, само че и на Георги Илиев, а също по този начин на Фатик, Нарциса и Женята. 

Легенди се носят каква е била ориста на Легионера - от това, че е жив и здрав, до това, че е заровен някъде из Витоша. Твърди се, че убийствата са изключително прецизни, с по един изстрел и без да са оставени следи. 

За разлика от останалите представители на едрия капитал у нас в края на предишния век, които наложително се водиха в тогавашните лимузини Мерцедес 500 SEL, Илия Павлов в никакъв случай не изневеряваше на бронираните Беемветата, седма серия. Едното от тях се потвороши по време на опита за атентат против него през 1997 година. Той се случи по пътя от резиденцията му в Бистрица към София, когато бомба избухна и единствено щастлива случайност го остави жив. Оказа се, че поради неравностите на асфалта, колата на Павлов и тази на защитата след него, карали в лентата за назад придвижване. Бронираната кола избави живота на милиардера от бомбата, само че изигра ролята на катафалка на 7 март 2003 година.  С нея момчетата от защитата го откараха в Пирогов. Дълго време не се знаеше какво се е случило с колата след гибелта му, само че десетилетие по-късно пристигна забавна вест. Лимузината попаднала в колекционер на тузарски коли. Това се оказа печално известният Петър Стоянов - Сумиста, от бандата на убийците. При претърсването на парцелите му колата била открита, грижливо поддържана. 

Три пъти, не два пъти е бил женен Илия Павлов. Два пъти за една и съща жена- Антоанета, дъщерята на ген. Чергиланов. Въпреки че не харесва шурей си, щерка му не може елементарно да се отдели от харизматичния мъж.

Веднага след окончателната разлъка ориста събира Илия Павлов с Дарина Георгиева, хубавица от Казанлък. Той с ненаситност постоянно е разказвал за първата им среща: " Тя се разхождаше по ул. " Хан Крум ", пресечка на " Раковски ". Ние с мой другар също се разхождахме там. Решихме да се пошегуваме, като я попитаме къде се намира ул. " Хан Крум ". Дарина не разбра закачката и отвърна строго: Това е улица " Хан Крум ". Така се заприказвахме, оказа, че тя живее в моята махала, дълго време бяхме другари ".

По това време звездата на Дарина към този момент е изгряла във кино лентата на Рангел Вълчанов, " А в този момент накъде? " В продукцията от 1988 година тя си партнира с Чочо Попйорданов, Георги Стайков, Михаил Билалов. Дарина влиза в живота на Илия стремително, както и на първите страници на медиите. Оттогава, та чак до момента. Макар да излезе информация, че е била чиновник на 6-то ръководство, бащата на Илия го отхвърли и повече не се тиражира. Едно време тя поделяше живота си сред Съединени американски щати и България. Повечето време беше в имението им, близо до Вашингтон. След смъртата му рядко се прибира, само че пък постоянно свети от зведни купони и яхти.

Всеизвестно е, че колкото повече Бог дава, толкоз повече и взима. Парите, властта и славата си отидоха дружно с живота на Илия. Но митовете, че проклинание тегне над семейството му по този начин и не се разпръснаха. Дядо му умира в пожар, майка му - от инсулт. Сестра му и синът й няколко години след разстрела на Илия имат същата орис. Баща му умира след инсулт в забвение и в приют.

Някои считат, че причаната за злочестата орис е отплата от ориста поради ликвидиране в рода му. Други пък споделят, че Илия е бил осъден поради това, че не спазил античната традиция да не празнува 40-тия си рожден ден. През 2000-та година корпорацията му процъфтява макар проблемите с кабинета на Костов, политическото му вляние е голямо, славата му се носи от Русия до Америка. Влиза в международните ранглисти на европейските милионери, стъпва по зведните килими, изважда на ярко корпорацията. Загърбва посланията на звездите и събира целия хайлайф на блестящо тържество в Грандхотел " Варна ", който остана в историята като хотела на Мулти. Всеки, който искаше да израстне в страната, чакаше покана. А от това на кое място е подложен, се подразбираше и до каква степен ще стигне в кариерата. 

По подигравка на ориста " Мултигруп " на Илия Павлов стартира и приключва с Луканов. Компанията, която ще търгува в началото със захар, е записана в Швейцария, а негов сътрудник е братът на Андрей Луканов Александър. Последната обществена поява на Павлов, ден преди да го разстрелят, е като очевидец по делото за убийството на Андрей Луканов. 

Има доста митове за техните взаимоотношения, само че най-разпространена е имитация на една от последните им срещи. Тя е във връзка Топенержди, компанията, доставяща съветската газ в средата на 90-те години. При развълнуван разговов за проценти, комисиони и въздействие, Луканов развълнувано блъснал пестник по масата и споделил: Нима си не запомнил кой те сътвори. Илия Павлов се усмихнал и дал отговор: А кой в този момент кара влака? Година по-късно някогашният министър председател към този момент не е сред живите, а Илия Павлов взе участие в 39 стратегически компании и е в управата на 24 акционерни сдружения.

Бившият герой, първенецът Илия Павлов в никакъв случай не се раздели със пристрастеността си към спорта. Затова и на върха на БФС постоянно са били негови хора. Култов е конгресът, извършен в навечерието на Коледа през 1996 година. На него Иван Славков се изправя против Димитър Ларгов. Битката е толкоз огромна, че за събитието си идва от Барселона именитият Христо Стоичков, който влиза в НДК в компанията на боса на ВИС-2 Георги Илиев. Изявлението на Камата се чака с нечуван интерес. 

Сблъсъкът за футболната власт е на основата СИК против ВИС-2. Заради опасения, че делегатите на двете групировки могат да стартират да се стрелят, на входа всички са обискирани за оръжие. Охраната е поверена на " Ипон " на Бойко Борисов.

Да катурнат Батето желаят Стоичков, Лафчис, Георги Илиев, Гриша Ганчев и други От трибуната стартират викове, че футболът ни затъва в корупция. От другата страна са представителите на СИК, които стоят зад Славков. " Ларгов към този момент е на 60 години и не може да мисли бързо ", споделят сикаджиите. " Абе да не го избираме да играе шах ", отвърна Гриша Ганчев. Напрежението е във въздуха. Решаващият миг идва, когато Илия Павлов се обажда на шефа на " Кредитна банка " Евгени Горанов. Босът на " Мултигруп " подрежда поддръжка за Иван Славков. Така с помощта и на ЦСКА Батето разрушава опозицията - 285:95 гласа.

Твърди се, че златно колие, обсипано с диаманти,е било най-ценния брачен подарък на първородната щерка на Илия Павлов от Антоанета - Венцислава, обещано от дядо й когато се венча за милионера Тарек Микнас във Флоренция. Илия Павлов повикал бай Павел месеци пред гибелта си в родната му къща в Долни Богров и му посочил къде е скрил накит за щерка си.

Когато Венци получила удивителното украшение, се разплакала и часове наред не могла да се успокои. После решила, че бижуто ще грее на шията й единствено когато е с най-близките си, с цел да бъде нейна светиня. Съпругът й Тарек Микнас изцяло я подкрепил в избора и точно по тази причина, Венцислава не поставила никакво украшение на шията си в сватбения ден.

Според разкази на бизнес парньори на Илия Павлов в Съединени американски щати той има не три, а четири деца. Най-малкото не е синът му Илия- Калоян, а момиче, което било плод на негова извънбрачна спекулация в Америка. 

Детето било нелегално, защото Павлов по този начин и не признал публично бащинството си през 1999 година, когато детето се родило в Вашингтон, където Павлов прекарваше част от времето в голям дворец. Майката на момичето била локална юристка от бразилски генезис - Лаура, която движила делата му в Съединени американски щати.

Дали това са клюки или не, от дълго време е без значение, тъй като след това стана ясно, че когато Лаура е забременяла, връзките им внезапно се влошили. Той не желал детето, само че тя го родила. Твърди се, че той й платил огромна сума, с цел да го остави на мира.

Паола и Илия през днешния ден се раздат на прелестен живот. Тя има школа за йога, той се е отдал на кариера в американския футбол. Всички техни връзки и раздели се тиражират в родните ни медии. Факт е, че никое от децата не се забърквало в кавги.  

Васил Стоев пусна една муха след разстрела на Илия Павлов, която и до момента бръмчи в ухото на мнозина. Едни са опасяват, други се надяват. Жив ли е Илия? Слухът потегли поради затворения ковчег на погребението. Години наред се шушукаше, че драмата с убийството му е преднамерено измислена, Илия Павлов е надалеч, само че непрестанно следи какво става в България.

Бащата обаче е безапелационен - версията, че синът му може да е жив, няма по какъв начин да е вярна. Той твърди, че е бил в Пирогов и го водял мъртъв. Взел документите му, които били в портфейла, целия в кръв. 

Мистерия остава какви са били тези документи. Твърди се, че става дума за код на сейф, до който е съумял да се добере единствено татко му. В него Илия Павлов складирал разписки и записи на свои сътрудници, които са злоупотребявали с ситуацията си и са присвоявали пари от компании в Мултигруп. Павлов е знаел, че някои от тях поддържат връзка с секрети служби на разграничи страни и даже са го набеждавали, с цел да се измъкнат от обвинявания в противозаконни действия. 

Те са най-малко милион. Една от тях е по какъв начин теглил заем от ДСК, с цел да записва първата компания, а след това със свободните пари купувал и продавал захар, а с облагата създадем Мултигруп. Друга споделя по какъв начин началото е рязане на руски подводници в Малта. Най-съкрушителната е по какъв начин Илия продал остарелия Вартбург на татко си - прочут рестораньор, с цел да започва бизнес. А най - евентуалната си остава същата, която е направила милионери множеството герои при започване на прехода  - алените куфарчета, безцветните бухалки и черния път на югоембаргото.  

Тайните на замогването на Павлов несъмнено в никакъв случай няма да станат ясни, само че е реалност, че до момента в който в Централна Европа някогашните комунистически страни скоростно приватизират, в България никой не бърза. В това време държавните сдружения се ръководят от бордове, избирани от министерства, които на собствен ред се излъчват от нестабилни и " експертни " държавни управления с неразбираеми болшинства. България не бърза с приватизацията, тъй като на входа и изхода им стоят олигарсите, най-големият от които е Илия Павлов. Десетки са предприятията под негов надзор - най-доходоносните " Кремиковци " и " Химко ". Входът му обезпечава игра с цената на суровината, изходът му носи облагата от осъществената продукция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР